16 °C
28. 3. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Kultura
  4. /
  5. Zdeněk Troška bavil vyprávěním…

Zdeněk Troška bavil vyprávěním klienty SeniorCentra Slivenec

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

Oblíbený filmový tvůrce vypravoval jednu historku z natáčení za druhou

Výjimečnou příležitost poznat zblízka Zdeňka Trošku, známého režiséra slavných filmů a pohádek, si nenechalo ujít na sedmdesát klientů SeneCura SeniorCentra Slivenec. Křeslo pro hosta sice Zdeněk Troška nevyužil, protože by prý v něm nejspíš usnul, přesto svými historkami z natáčení, životními příběhy a okamžiky rozesmál jak všechny klienty, tak i zaměstnance domova.

 „Křeslo pro hosta pořádáme pravidelně a pan Troška svou lidskostí, humorem a vřelým srdcem udělal všem krásné dopoledne. Jsme rádi, že jsme se od srdce zasmáli a bylo nám příjemně,“ uvedl Lukáš Stárek, ředitel SeneCura SeniorCentra Slivenec. Klienti pokyvovali hlavami a usmívali se při vzpomínání na natáčení dnes už kultovních filmů Slunce, seno, jahody nebo Kameňák či Babovřesky. A byli zvědaví na spolupráci s Helenou Růžičkovou nebo Karlem Gottem v pohádce Z pekla štěstí.

Velkým tématem byla filmová režie, pro kterou se Zdeněk Troška rozhodl už v páté třídě na základní škole. „Štěstí je pro mě to, když se práce stane vaším koníčkem a naopak. Narodil jsem se na šťastné planetě,“ přiznal Zdeněk Troška, který si splnil svůj životní sen. Podle něj za úspěchem režiséra stojí dobrý nápad, tým šikovných lidí a potřeba jsou samozřejmě čas a peníze. Svěřil se, že miluje pohádky a taky opery, kterých režíroval hned několik.

Zdeněk Troška na sebe prozradil, že je ranní pták a k životu potřebuje rajčatovou šťávu a syrová vejce. Je vášnivým čtenářem a rád má kolem sebe fajn lidi. „Naučil jsem se pořád se na něco těšit. A nemám rád stres. Mým nejoblíbenějším sportovním náčiním je příbor,“ odpovídal s humorem na osobnější dotazy klientů domova. Na závěr se pár příznivců Zdeňka Trošky se slavným režisérem samozřejmě vyfotilo.

www.praha-slivenec.senecura.cz