2.1 °C
25. 1. 2022
  1. Úvod
  2. /
  3. Uncategorized
  4. /
  5. Lokše od Zuzky

Lokše od Zuzky

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

Můj příběh.

Jmenuji se Zuzana Horová. Narodila jsem se v Pezinku u Bratislavy. Pezinok je nádherné vinařské městečko pod Malými Karpaty kousek od Bratislavy, které proslavily úžasné vína, a taky současná slovenská paní prezidentka, která bydlí v Pezinku. Okolité vesničky – Slovenský Grob, Chorvátsky Grob a Viničné proslavily ale především lokše. Do Grobu se jezdí na husacinu s lokšami a se zelím. Kromě západního Slovenska jsou lokše oblíbené i na jižní Moravě. Tady se jim říká „patenty“ nebo „šumpále“. Na Moravě jedí lokše na sladko s povidly a mákem, na Slovensku se mažou husím sádlem a potírají česnekem, nebo se plní nejrůznějšími slanými náplněmi.

Jak se dělají lokše?
Lokše se vyrábějí z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracuje se těsto a rozválí se na co nejtenčí placky. Ty se pečou nasucho na rozpálené plotně. Poměr mouky a brambor se ale mění od toho, jaké jsou to brambory, jestli rané nebo pozdější, kolik škrobu obsahují a jak těsto s moukou namíchat, aby byla lokše vláčná a perfektní. To musí mít člověk v ruce.
Jako mladá dívka jsem chodila pomáhat dělat lokše k babičce, která je vyráběla ve velkém. Denně jsme vyválely i na dva tisíce lokší. A pak šel čas a ze mě se stala televizní produkční a téměř 40 let jsem působila ve veřejnoprávních i v komerčních televizích v SR i v ČR. Dělala jsem zábavné pořady a taky pořady o jídle (např. Mňam, prima vařečka pro Primu, nebo My rádi jíme pro NOVU, nebo Pečeme s láskou pro TV Barrandov). Od roku 2004 mám svoji produkci a vyrábím televizní pořady pro děti i dospělé a taky propojuji českou a slovenskou kulturu.
V době koronavirové epidemie jsem si uvědomila, že lidi kromě zábavy potřebují ke šťastnému životu především chutné, kvalitní a domácí zdravé jídlo. V jednoduchosti je síla. Po letech práce v médiích jsem založila živnost v oboru „Cukrářství a pekařství“ a oprášila své staré dovednosti. Doufám, že „mé“ lokše připomenou lidem návrat k tradicím a stanou se oblíbenou pochoutkou.

Jaké lokše nabízíme?
Náplní existuje velké množství. Na slano i na sladko – fantazii se meze nekladou. Skvělé jsou teplé lokše s brynzou a paprikou, se špenátem, se zelím, plněné mletým masem, husími játry nebo jenom čisté s česnekem.
Sladké receptury nabízejí lokše s povidly a čokoládou, nebo povidly s ořechy či mákem. Recepty náplní budeme obměňovat i podle zájmu zákazníků.
Nabízíme také lokše nemaštěné v balíku po deseti kusech, aby si zájemce doma mohl udělat případně tu „svoji“ náplň či upéct k nim voňavou husu.

Kde nás najdete a jak můžete lokše objednávat?
Od září 2020 na trzích, např. soboty v Berouně, neděle pravidelně v Ředhošti v hale u Stodoly. Objednávat můžete i na 602 393 391 (sms) nebo přes mail zucolla@seznam.cz. Minimální objednávka s rozvozem je od 10 plněných lokší.

Zajistíme catering na Vaše rodinné i firemní oslavy, jako i rozvoz po Praze – do 10 km zdarma, nad 10 km 5 Kč/1km. Sídlíme na Barrandově.

Dost bylo povídání. Zkuste sami. Když ochutnáte, vrátíte se….