3.4 °C
25. 4. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Sport
  4. /
  5. Rozhovor s golfovou nadějí

Rozhovor s golfovou nadějí

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

David Fára, hcp 6,4; člen Golf Clubu Erpet Praha

K rozhovoru jsme se sešli po turnaji v jeho domovském klubu – Erpet golf centru na pražském Smíchově. V zimní sezóně zde pořádá Bestalent Golf ve spolupráci s Golf Clubem Erpet Praha šest juniorských turnajů pro hráče ve věku 9 – 18 let. Turnaje jsou rozděleny na Vánoční golfovou tour, která vyvrcholila tento víkend a na Juniorskou Bilfinger golf tour, která se uskuteční v lednu a únoru 2015.

Kudy vedla cesta šestnáctiletého Davida k vítězství na turnaji Vánoční golfové tour 2014 v Erpetu i k absolutnímu vítězství na prestižní soutěži pořádané Českou golfovou federací Regionální Tour mládeže Západ B 2014? V devíti letech mu táta nabídl mezi jinými sporty také golf. Zatímco ping pong nebo aikido se staly sporty okrajovými, golf zvítězil na celé čáře. A proč? Jak sám říká, působí na něj pozitivně a jako jeden z mála sportů se může provozovat po celý život. Poměrně neobvyklá odpověď juniora…

Bylo pro tebe vítězství na RTMZB náročné?
Vzhledem k tomu, že se jednalo o dvacet turnajů, konaných po celé republice od dubna do října, tak to bylo náročné i proto, že jsem musel spoustu aktivit přizpůsobit termínům této túry. Některá hřiště jsou dost vzdálená – například hřiště v Janově.

Zúčastnil ses všech turnajů?
Dva jsem vynechal. Ale také jsem se účastnil jiných turnajů než jen v rámci této soutěže.

Který turnaj byl pro tebe nejtěžší?
Jednoznačně v Poděbradech. Fairwaye jsou úzké, lesy podél, a navíc mi odešla forma. Takže nevím, jestli to bylo složitostí hřiště nebo mnou.

Který turnaj, nebo hřiště tě nejvíc bavilo?
Tak to bylo na Zbraslavi. Tam jsem byl druhý, opravdu mi to „sedlo“. Až do sedmnácté jamky jsem šel -2. Doublebogey na osmnástce to trošku pokazilo.

Jak často a kde trénuješ?
David: Jednou týdně s trenérem Erpetu, Jiřím Němečkem. Jednou až dvakrát týdně s tátou na Černém Mostě a potom samozřejmě o víkendech hraji turnaje. Letos jsem jich hrál asi čtyřicet.

A co v zimě?
Díky tomu, že jsem členem Golf Clubu Erpet, který má halu, trénuji zde a zúčastňuji se také zimních turnajů na simulátorech. Nábor a dětské turnaje – ty mne přivedly ke golfu venku a skutečným turnajům.

Co psychika při turnaji?
Hodně mi pomáhá táta, jak na to. Rozhodně neházím holemi, naučil jsem se, že jedna jamka turnaj ani nevyhrává ani neprohrává.

Stíháš školu a sport?
Studuji stavební průmyslovku, někdy je to honička, ale zatím to stíhám dobře.

Kdo ti nejvíc pomohl k úspěchu na RTMZB?
Po technické stránce musím poděkovat trenérovi Jiřímu Němečkovi, co se týká psychiky i zázemí tátovi. Oba mají velký podíl na mém úspěchu.

Nezbývá než popřát „Hezkou hru“ i do dalších let a spoustu dalších vyhraných turnajů.

Martin Bešta
www.bestalent.cz

u-IMG_9350 u-IMG_9280 u-IMG_8971 u-IMG_8956