6.7 °C
25. 4. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Kultura
  4. /
  5. TVŮRČÍ ODPOČINEK SE ZENTANGLE®

TVŮRČÍ ODPOČINEK SE ZENTANGLE®

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

Dnes má většina lidí málo času, ale odpočinek potřebuje každý. A to nejen spánkem. Sledování televize a další formy pasivní zábavy sice patří též k odpočinkovým aktivitám, nicméně zaberou čas, který můžete věnovat např. zdravému pohybu, dětem či vnoučatům atd. Existuje totiž forma odpočinku, při níž v krátké době zrelaxujete svoji unavenou mysl, zbavíte se stresu, a přitom budete aktivně tvořit něco hezkého, vlastního, buď pro své potěšení, nebo pro radost jiným.

Metodou, která umožňuje takto tvůrčím způsobem odpočívat, je relaxační kreslení Zentangle®. Váš stres se rozplyne, zklidníte se, začnete vnímat krásu, kterou sami vytvoříte a nebudete se stačit divit, co ve Vás dříme.

Kreslit metodou Zentangle se může naučit každý, nevadí, že nemáte předchozí umělecké zkušenosti. Dokonce není vůbec potřeba umět kreslit, protože tato technika vás to naučí. Kreslit můžete kdykoliv a kdekoliv, potřeby a pomůcky se vejdou prakticky do kapsy, do kabelky. Nakreslení běžného obrázku zabere pouhých 30 minut denně. Relaxační obrázky Zentangle fungují opravdu pro každého.

 

Jistě si položíte otázku, kde a jak tato metoda vznikla, kdo ji vymyslel? Především je to nová metoda, zcela mladá, u nás takřka neznámá.

Zentangle® vytvořili američtí výtvarníci Rick Roberts a Maria Thomas. Maria  je známá umělkyně, Rick zastával řadu profesí, mj. byl 17 let budhistickým mnichem. Relaxační obrázky jsou kombinací Mariina uměleckého cítění a Rickových zkušeností a prožitků  při meditaci.

V r. 2003 společně sestavili sérii kroků, které při vytváření krásných obrazů pomocí opakovaných vzorů dovedou každého  do stavu uvolněného soustředění. Člověk se do každého vzoru ponoří a může nastat změna soustředění – tedy zvýšené uvědomění, při němž vaše mysl, instinkty i schopnosti pracují společně a navíc rychle, bez námahy a přesně. Proto můžeme tvorbu těchto obrázku nazvat relaxačním uměním.  

Relax-kresba není jen prostředkem, jak vytvářet krásná miniaturní umělecká dílka, ale pomáhá nám v hektickém tempu dnešního životního stylu zvolnit do pohody. Zlepšuje paměť, podporuje tvořivost, zlepšuje náladu, může být uklidňujícím prvkem ve stresových situacích, lze ji využít jako nástroj pro lepší zvládání hněvu.

 

Protože však Zentangle® je zaregistrovaná obchodní značka společnosti Zentangle, Inc., může být používána pouze se svolením a výuku v kurzech může provádět pouze učitel-učitelka vlastnící originální certifikát pro výuku, tzv. CZT (Certified Zentangle Teacher).

Platný a zákonný certifikát k výuce metody Zentangle® lze získat pouze absolvováním semináře přímo v USA, který pravidelně organizují autoři metody Maria Thomas a Rick Roberts se svým týmem. Pokud některá instituce vyučuje kurzy „Zentangle“, aniž učitel má uvedený certifikát, pak se nejedná o tuto metodu, název je zneužíván a klient klamán, protože platí za něco, co se za Zentangle jenom vydává (některé výtvarné školy v Praze i v Brně).

 

I vy budete mít brzy možnost se metodu naučit, a to pod vedením učitelky Marie Tvrdíkové, CZT, která v r. 2017 absolvovala v USA výše uvedený seminář a má tedy plné oprávnění metodu v České republice vyučovat.

Od září 2018 bude zahájen v Praze na Barrandově (Kafe Špunt, Trnkovo náměstí) nový cyklus šestihodinových víkendových kurzů (workshopů). Cyklus obsahuje především kurzy pro začátečníky, kde se lze naučit postup zvládnutí jednoduché černo-bílé kresby vhodné právě pro relaxaci, dále kurzy pro mírně pokročilé a pokročilé – tj. pro ty, které metoda natolik zaujme, že budou chtít svoji dovednost prohloubit a obohatit o další prvky (barevné kreslení, aj.).

Veškeré aktuální informace o době konání jednotlivých kurzů budou průběžně zveřejňovány na Barrandovinách, dále na Facebookových stránkách učitelky (CZTeacher – Certifikovaná učitelka metody Zentangle) a především na webových stránkách: www.zentango.estranky.cz. Ve všech těchto médiích bude možnost se přihlásit na konkrétní kurz, a to telefonicky, e-mailem nebo ve zprávě na FB stránce – kontakty jsou všude uvedeny.

Na webových stránkách si můžete přečíst, co Vás o Zentangle bude zajímat, dále si prohlédnout fotky, a to jak z již proběhlých kurzů, tak alba s obrázky učitelky. Řadu fotografií a video z kurzu pro začátečníky můžete shlédnout také na výše uvedené FB stránce.

Učitelka Marie Tvrdíková taky ráda zodpoví jakýkoliv Váš dotaz ohledně metody i konání kurzů na tel. 603913241.

Termíny kurzů pro září a říjen budou zveřejněny na konci srpna 2018.

Těšíme se na Vás!