9.3 °C
18. 4. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Kultura
  4. /
  5. Stavba Kostela Krista Spasitele…

Stavba Kostela Krista Spasitele a komunitního centra na Barrandově

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

V listopadu 2018 bude na sídlišti Barrandov slavnostně zahájena stavba kostela Krista Spasitele a komunitního centra. Mezi ulicemi Grussova, Lamačova a Gabinova začne vyrůstat duchovní a společenské centrum, které bude sloužit nejen věřícím, ale všem lidem dobré vůle.

Farnost Praha – Hlubočepy má své sídlo u kostela sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově. S rostoucím zájmem obyvatel Barrandova o aktivity farnosti však přestal tento malebný kostelík dostačovat. Tak se zrodila myšlenka na stavbu nového kostela, který by potřebám farnosti vyhovoval jak svým umístěním, tak kapacitně a dispozičně. Logicky padlo rozhodnutí, aby nový kostel vznikl právě zde, v místě, kde farnost dříve provozovala Misijní středisko.

Financování stavby je zajišťováno soukromými dárci především z řad obyvatel Barrandova a přátel farnosti. Třetina nákladů bude hrazena darem Arcibiskupství pražského.

V roce 2012 byli vyzváni architekti, aby předložili své nabídky a návrhy. Komise zástupců farnosti a odborníků jmenovaných Arcibiskupstvím pražským vybrala na jaře roku 2013 projekt ATELIERU Žiška, který nejlépe vystihl záměr: postavit moderní, snadno rozpoznatelný kostel na okraji sídliště a racionálně do něj včlenit všechny požadované funkce.

Hlavním účelem stavby je vybudovat sakrální prostor, ale bude zde i mnoho příležitostí ke  společenskému využití. Interiéru kostela bude dominovat skleněný kříž (se sochou Krista Spasitele z běleného lipového dřeva) a kruhová kaple se svatostánkem. Po dostatečném vyschnutí stavby se na kůr instalují nové varhany. Za autory liturgických prvků (zejména oltář, svatostánek, křtitelnice atd.) byli vybráni prof. Stanislav Kolíbal a ak. sochař Petr Váňa.

V přízemí bude příjemná kavárna obrácená k dětskému hřišti. V suterénu s prosklenou stěnou na jih k lesu vznikne prostorné komunitní centrum s klubovnami (pro setkávání maminek s dětmi, pro aktivity mládeže, skautů a seniorů). Velmi flexibilní společenský sál bude sloužit pro přednášky, komorní koncerty, tanec, filmový klub… věříme, že se najde ještě mnoho dalších možností využití. V suterénu bude mít farnost svou kancelář s knihovnou.

V letech 2013–2014 začaly přípravy projektu pro povolení stavby. Územní rozhodnutí bylo vydáno v roce 2015 a pravomocné stavební povolení je z roku 2017. Na místě samotném mezitím proběhlo několik podrobných průzkumů (dendrologický, geologický, hydrologický…) a byl proveden zkušební vrt, který bude využit jako zdroj geotermální energie pro ekologické tepelné čerpadlo. Vykácely se dřeviny, které po ukončení stavby nahradí nové a zdravé stromy. V roce 2018 došlo k výběru generálního dodavatele, kterým se stala společnost METROSTAV a. s.

Dne 1. listopadu 2018 v 16.00 hod. bude na místě staveniště požehnán základní kámen kardinálem Dominikem Dukou. Tím bude stavba slavnostně zahájena.

Období stavby bude pro nás velmi náročné – ve špičce bude na stavbě pracovat současně až 50 dělníků. Období zvýšeného hluku se bude měnit s obdobím relativního klidu. Pro stavební firmu bude platit zákaz práce o nedělích a během církevních a státních svátků. Hlučné práce budou omezeny na dobu mezi 8.00 – 19.00 hod. Předpokládaný termín ukončení stavby je září 2020.

V průběhu stavby je možné se obracet na hlavního vedoucího celého projektu: Josef Majer,tel. 606 651 591, je připraven řešit veškeré problémy související s vlastní stavbou – včetně hluku, prašnosti a dalších potenciálních obtíží.
Případně se obracejte přímo na odpovědné vedoucí pracovníky v místě stavby – Ing. Petr Jeřábek, MBA a Ing. Dalibor Andrlík.

Další důležité informace, transparentní účet s aktuálním přehledem financí a
kontakty najdete na webové stránce farnosti Praha–Hlubočepy  www.CentrumBarrandov.cz.

Na Barrandově je krásně, ale zatím zde chybí duchovní bod, ke kterému by se vztahovaly nejniternější touhy a potřeby člověka. Jsme rádi, že se z iniciativy místních obyvatel můžeme na vybudování takového pozitivního místa podílet. Věříme, že se nový kostel stane duší barrandovské obce – nejen místem pro bohoslužby a ztišení, ale také prostorem pro společné setkávání a kulturním centrem bez bariér. Přejeme sobě i všem zúčastněným, aby stavba proběhla co nejrychleji, tak jak je plánována, a věříme, že obyvatelé Barrandova přijmou dočasnou blízkost staveniště s pochopením.

 

P. Josef Ptáček, farář