19.7 °C
29. 3. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Kultura
  4. /
  5. MČ Praha 5 navázala…

MČ Praha 5 navázala spolupráci se společností Barrandov Studio a.s.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

Starosta Městské části Praha 5 Pavel Richter (TOP 09) a generální ředitel společnosti Barrandov Studio a.s. Petr Tichý M. A. uzavřeli ve čtvrtek 16. listopadu Memorandum o vzájemné spolupráci. Slavnostního podpisu se zúčastnil zástupce starosty pro kulturu Lukáš Herold (ODS) a zastupitelky z Kulturní komise. Hlavním cílem memoranda je vytváření podmínek pro smysluplné kulturní, edukativní a společenské vyžití občanů žijících nejen na území Prahy 5.

„Rádi bychom především občanům Prahy 5 ukázali, že pojem Barrandov není jenom film. Je to filmový průmysl a na něj je navázána spousta řemesel, bez kterých by film nemohl nikdy vzniknout. Chtěli bychom oslovit hlavně mladou generaci a ukázat jí, jaké profese s filmem souvisí, a že je možné řemeslo využít i v tak atraktivním a specifickém prostředí,“ uvedl starosta Pavel Richter (TOP 09).

Připomněl, že filmový průmysl a pivovarnictví (reprezentované Smíchovským pivovarem) jsou poslední dva tradiční průmysly, které se na Praze 5 udržely. „Jsme za to rádi. A uvědomujeme si, že je potřeba vychovávat a zaučovat mladé řemeslníky,“ uvedl P. Richter. „V tom se shodujeme se společností Barrandov Studio, která bude své aktivity nabízet především školám. Mladí uvidí, že třeba šikovní truhláři sice nejsou vidět na plátně, ale jsou nepostradatelní při výrobě filmů,“ doplnil Lukáš Herold (ODS).

Exkurze do barrandovských ateliérů, zajímavé přednášky i workshopy

Barrandov Studio a.s. vychází vstříc školám a vzdělávacím institucím Prahy 5 mj. nabídkou exkurzí do prostor barrandovských ateliérů a expozic za zvýhodněných podmínek. Formou zajímavých přednášek mohou dlouholetí zaměstnanci společnosti přiblížit různorodost práce v ateliérech dětem přímo na základních školách. Je možné uspořádat workshopy pro školy zřizované MČ Praha 5.

Společnost Barrandov Studio a.s. je nositelem dlouholeté tradice filmové tvorby na území České republiky i jejích historických předchůdců. Za dobu pětaosmdesátileté existence filmových studií se v jejich prostorách natočilo přes 2500 českých i zahraničních filmů. Společnost Barrandov Studio a.s. tak představuje jeden z nejvýznamnějších kulturních subjektů v oblasti filmové tvorby.

Foto: Starosta Městské části Praha 5 Ing. Pavel Richter (TOP 09) a generální ředitel společnosti Barrandov Studio a.s. Petr Tichý M. A. při podpisu memoranda

 

Zdroj: http://www.praha5.cz/cs/dokument/urad/212760-mc-praha-5-navazala-spolupraci-se-spolecnosti-barrandov-studio-as