4.1 °C
19. 4. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Kultura
  4. /
  5. Barrandovské terasy sežrala rez…

Barrandovské terasy sežrala rez tak, že to překvapilo i architekty

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

Průběh rekonstrukce funkcionalistické budovy Barrandovských teras a výstavbu hotelového komplexu v jejím okolí pozdržely nečekané komplikace. Architekty překvapil havarijní stav železobetonové konstrukce historické budovy. Zdržení způsobilo také špatné podloží na svahu, kde mají být apartmány.

Touto dobou už měly být práce na rekonstrukci prvorepublikové budovy na Barrandovských terasách v plném proudu. Práce začaly loni v září, ale zatím se však zevnějšek budovy příliš nezměnil. Architekti totiž nečekali tak rozsáhlou korozi výztuží, které byly za hranicí životnosti.

„Překvapil nás stav železobetonových konstrukcí, podle prvotního průzkumu jsme jejich stav předpokládali lepší. Museli jsme přistoupit k rozsáhlé sanaci, která nás stála rok práce navíc,“ vysvětlil odsun stavebních prací na rekonstrukci architekt Ondřej Kukral, který byl pověřen opravou historické budovy.

Společně s Národním památkovým úřadem některé části konstrukce vybourali, nahradili zvětralé části betonu a veškeré pilíře podkopali až na základy.

Problematická byla podle Kukrala oprava prostoru, kde bude hlavní restaurace ve stylu 20. – 30. let s výhledem na Vltavu. Zde je původní dlažba, která měla zůstat zachována, proto byla nakonec podlahová deska zesílena vložením nové konstrukce.

Podle architekta budou Barrandovské terasy rekonstruovány s důrazem na estetiku první republiky.

Minulost budovy by mohl připomínat kamenný krb z vyhořelého baru Trilobit. Umístěn by byl v restauraci na místě, kde měl původně soukromý salonek Václav Maria Havel (otec pozdějšího prezidenta), který nechal celý objekt ve 30. letech postavit.

Ve staré budově bude ještě jedna restaurace, která by měla sloužit pro přípravu jednodušších jídel, hlavně ke grilování. Provozovatelem obou restaurací bude Robert Chejn, podle kterého se i menu zaměří na tehdejší pokrmy.

Hadovité a moderní apartmány

Původní budovu z obou stran budou obklopovat dvě ubytovací zařízení s apartmány pro dlouhodobější  pronájmy, které vzejdou z návrhu brněnského studia Kuba & Pilař architekti. Výstavba komplexu se také zdržela.

„Před stavbou jsme měli geologický průzkum, ale nebyl podrobný. Až když se začaly kopat základy, tak jsme zjistili konkrétní situaci a museli jsme projekt přepracovat. Kvůli různorodosti podloží totiž musela být jižní část apartmánů podepřena pylony,“ sdělil autor projektu Ladislav Kuba.

Hadovité rameno hotelu bude ctít kompozici načrtnutou historickou budovou a celá stavba tak bude působit jako jednotný celek. Až se dostaví tato část komplexu, začne stavba apartmánů v cípu ostrohu, kde by mělo být i jednopatrové podzemní parkoviště. Tato budova je podle projektu vizuálně modernější.

Nové budovy budou ve stejné výškové úrovni, jako ta historická. Tři apartmány budou také ve věži historické budovy.

Celý komplex patří libereckému podnikateli Michalisu Dzikosovi. První hosté by měli ubytování s restaurací vyzkoušet na přelomu roku 2020 a 2021.

S rekonstrukcí bazénu pod skalou se v projektu nepočítá, protože je stále ve vlastnictví Dagmar Havlové, manželky Ivana Havla.

Rekonstrukce Barrandovských teras začala v září 2017.

Zdroj: https://praha.idnes.cz/barrandovske-terasy-rekonstrukce-zdrzeni-f2c-/praha-zpravy.aspx?c=A181107_080726_praha-zpravy_rsr