PRAHA, 25. září 2024 – Restaurace Semmering na začátku Prokopského údolí láká na netradiční spojení moderní gastronomie a výhledů na strmé vápencové skály s výjimečnou železniční stavbou. Pouze pět minut ze Smíchova a dostanete se do prostředí, která připomíná rakouské horské středisko. Po pilotní fázi nyní Semmering zahájil ostrý provoz. Do konce září mají návštěvníci ještě poslední šanci ochutnat letní menu, v němž hrají prim lososové ceviche, květákový steak nebo krevetové curry.
Pražský Semmering je unikátní, 19 kilometrů dlouhá železniční trať pojmenovaná podle horské dráhy z Vídně do Štýrského Hradce. Stejný název nese i nedávno otevřená restaurace, která propojila dvě rodiny, genius loci jedné z nejkrásnějších částí Prahy a prvotřídní gastronomii postavenou na sezónních surovinách.
Restaurace Semmering vznikla v budovách bývalé prádelny a holubníku na okraji přírodní rezervace Prokopské údolí. Výsledná podoba objektu je dílem architekta Šimona Brnady z ateliéru PH6, který stojí za architektonickým návrhem mnoha gastro podniků. Díky citlivé rekonstrukci mají hosté z prostorné terasy i všech míst v interiéru zaručený výhled na neopakovatelné pražské panorama – ostré skalní útvary nasvětlené zapadajícím sluncem, stáda ovcí na barevných podzimních pláních nedotčených civilizací, houkající vlak projíždějící přes dvojici až 25 metrů vysokých viaduktů a o kus dál výběh Zoo Praha pro ohrožené koně Převalského.
Logo restaurace Semmering v podobě písmena „m“ odkazuje nejen k obloukům železničního viaduktu, ale zároveň symbolizuje propojení dvou rodin, které stály u zrodu podniku. „Dvacet let se naše rodiny potkávaly, společně vařily, grilovaly, degustovaly a do noci jsme debatovali o chutích, receptech a restauracích, které jsme navštívili. Teď chceme naše zkušenosti zprostředkovat ostatním,“ popisuje Matyáš Šachta, provozní restaurace.
Lokální suroviny, nové chutě
Pravidelně obměňované sezónní menu doplňují vždy týdenní speciality. “Kuchyně ani menu není velké, o to větší pozornost věnujeme surovinám a technikám jejich zpracování. Snažíme se, aby hosté mohli objevovat i méně známé suroviny, které připravujeme tak, aby vynikla jejich přirozená chuť,“ doplňuje Stanislav Sekyra, zástupce druhé zakládající větve.
Některé ze surovin odebírá Semmering od lokálních dodavatelů. Například saláty a sezónní zeleninu dodává sousední Prokopská farma, na čepu je mimo jiné i pivo z pivovaru Prokopák.
Nové menu pod starými kolejnicemi
Restaurace Semmering, sevřená mezi meandrující železniční tratí a Dalejským potokem, je jednou z mála pražských restaurací, kam lze pohodlně dojet železnicí. Vlakem ze Smíchovského nádraží jste tu za pouhé čtyři minuty a z nástupiště ke dveřím restaurace vám stačí udělat asi 120 kroků.
„Železnice se tak trochu náhodou propsala i do interiéru restaurace. Při rekonstrukci jedné z místností jsme objevili, že ve stropě jsou jako nosné trámy použité staré kolejnice z roku 1867, které si možná tehdejší majitelé ‚vypůjčili‘ ze stavby místní tratě,“ popisuje Matyáš Šachta.
Přes léto měla restaurace otevřeno v rámci soft openingu pouze od čtvrtka do neděle, na začátku října zahájí ostrý provoz a rozšíří otevírací dobu na každý den kromě pondělí. „Ještě do konce září budeme mít na menu letní speciality, které si hosté již oblíbili – například lososové ceviche, angus burger nebo krevetové curry. V
říjnu představíme nové sezónní menu. Hitem letošního podzimu budou sladkovodní ryby, celer, dýně, lanýže nebo vodní drůbež jako husy a kachny,“ uzavírá Stanislav Sekyra.
*****
RESTAURACE SEMMERING
– Adresa: Slivenecká 77/1, Praha 5 – Hlubočepy
– Otevírací doba: od října nově čtvrtek–neděle 12:00–23:00 hod.
– Web: www.semm.cz
– E-mail: restaurace@semm.cz
– Tel.: 739 156 699
– Instagram: @semmering.restaurace
KONTAKT
Matyáš Šachta
Customer service & founder
Semmering
matyas@semm.cz
+420 739 156 699