14.3 °C
28. 3. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Z radnice
  4. /
  5. Dokončení stavby nového kostela…

Dokončení stavby nového kostela Krista Spasitele společně s komunitním centrem proběhne na podzim

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

Ve čtvrtek 1. listopadu 2018 byl položen základní kámen kostela Krista Spasitele a komunitního centra, který byl požehnán arcibiskupem Dominikem Dukou. Hlavním účelem bylo vybudovat duchovní a společenské centrum, které bude sloužit nejen věřícím, ale i všem lidem dobré vůle. Od té doby práce na novém kostele stále pokračují a hrubá stavba podle stavařů bude brzy dokončena. Veřejnosti by měl být kostel otevřen již v listopadu tohoto roku.

Podle stavařů zatím vše probíhá podle plánu a brzy bude dokončena hrubá stavba. Zároveň se již pracuje na nezbytné výbavě interiéru kostela, jehož dominantou bude skleněný kříž (se sochou Krista Spasitele z běleného lipového dřeva) a kruhová kaple se svatostánkem. Po dostatečném vyschnutí stavby se na kůr instalují nové varhany.

Dokončují se monolitické konstrukce, objekt je pod střechou, dokončuje se hrubá stavba, takže během měsíce bude dokončena hrubá stavba. Pak už začnou kompletační činnosti,” sdělil vedoucí stavby Josef Majer.

Na podzim tohoto roku proběhne Slavnostní zasvěcení, které provede kardinál Dominik Duka.

22. listopadu, což je neděle, slavnost Krista Krále, kostel zasvěcený Kristu Spasiteli, v 10:30. Vypadá to, že by se k tomu času otevření mělo podařit zrealizovat oltář, ambon a sédes, takové základní prvky presbytáře. A máme již také podepsanou smlouvu na varhany, která získala samostatného sponzora,” sdělil Josef Ptáček, farář Farnosti sv. Filipa a Jakuba.

Komunitní centrum s klubovnami, které bude v areálu kostela nově fungovat, nabídne mnoho volnočasových aktivit pro širokou veřejnost. Součástí bude i velmi flexibilní společenský sál, který nabídne prostor pro přednášky, komorní koncerty, tanec či filmový klub. Některé organizace už musí farnost z kapacitních důvodů i odmítat.

“Asi nebudeme schopni vyhovět všem žádostem. Již jsme museli jednu poptávku odmítnout, protože přeci jen ten kostel zase nebude tak veliký. A v té části hřiště bude přiléhat ještě kavárna, možnost posezení, zvláště to je cílené právě na maminky s dětmi,” vysvětlil Josef Ptáček.

Výstavba nového kostela bude stát celkem 150 milionů korun, přičemž 50 milionů slíbilo uhradit Arcibiskupství pražské. Pomoci by měla také veřejná sbírka, v rámci které chybí stále vybrat 60 milionů korun. Zájemci mohou přispívat na transparentní účet, který naleznete na stránkách Centra Barrandov.

Zdroj: https://www.praha5.cz/dokonceni-stavby-noveho-kostela-krista-spasitele-spolecne-s-komunitnim-centrem-probehne-na-podzim/