15.5 °C
8. 5. 2024
  1. Úvod
  2. /
  3. Kultura
  4. /
  5. Co se děje v…

Co se děje v Lesním dětském klubu Prokopáček

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email

Přichází už pomalu zima a příroda se na ni chystá. A my v Lesním dětském klubu Prokopáček se na ni také musíme nachystat. 

Během léta a přicházejícího podzimu se rodiče s dětmi sešli na zahrádce našeho klubu, aby mohli společně nachystat dříví na zimu, které nám bude dávat teplo v  tomto ročním období. Průvodci se také vydávali s dětmi do lesa, kde společně sbírali šišky a klacíky na zátop. Připravovali jsme ale také sami sebe –  trénovali jsme otužilost a kondici a to se nám v zimě bude náramně hodit.

V Prokopáčku se setkávají děti a průvodci, kteří mají láskyplný vztah k přírodě. Učíme se přírodu chránit, poznávat a objevovat její tajemství a krásy. Učíme se o ni pečovat a pomáhat jí, například čištěním okolí Prokopského údolí. Příroda je pro nás to nejlepší místo pro učení. Ukazuje nám síly živlů: jak mohutný může být vítr, jak hřejivý může být oheň, k čemu všemu je nám dobrá voda a co krásného může vyrůst z půdy. My se učíme, jak vítr využít a zkoušíme pouštět draky,  k čemu je dobrý oheň a jak s ním zacházet, aby byl bezpečný a prospěšný. Také si zvědomujeme, že voda je vzácná a je třeba s ní šetřit, povídáme si o jejím koloběhu a těšíme se z kaluží. Zkoumáme, jak půdu voda mění a co s ní dělá mráz.

Učíme se s těmito živly zacházet a mít k nim respekt. Učíme se také zdolávat těžký terén a překonávat překážky. Ale hlavně si v přírodě užít společně strávený čas a zjistit, jakou legraci můžeme venku zažít. Ať už s blátem, klacky, vodou, šiškami, kamínky a dalšími přírodninami. Pokud zakopneme, zase se zvedneme. Pokud se ušpiníme, doma si to vyčistíme. Když je nám zima, zaběháme si a pak nás také  zahřejí kamínka v klubovně nebo oheň na zahrádce.

Každý měsíc a týden je u nás tématicky laděný, věnujeme se například  ptákům, kteří na zimu odlétají, zvířatům, která budou přes zimu spát, svatému Martinovi a dobrým skutkům, nebo třeba péči o vlastní tělo, abychom byli co nejvíce zdraví. Naše aktivity jsou ovlivněny změnami v přírodě a také kulturou lidského společenství.

Každoročně pořádáme i akce pro děti a rodiče, jako průvod na konci října k oslavě Samhainu, vánoční posezení, masopustní oslavu nebo charitativní bazárek pro spolek Dočasky DeDe, který pomáhá opuštěným a týraným pejskům. Některé z těchto akcí se letos bohužel nemohly uskutečnit, vzhledem k situaci kolem nás, ale my věříme, že akce v následujícím roce budou a my se jich budeme moct společně zúčastnit.

Nově také spolupracujeme s neziskovou organizací Jako doma, v jejichž restauraci Jídelna Kuchařek bez domova nám připravují obědy. My jsme se společně pokusili jim pomoci sbírkou oblečení a dalších potřebných věcí. Pokud byste chtěli ochutnat jejich skvělou kuchyni, neváhejte je navštívit na Praze 5 v ulici Brožíkova 6, kousek od zastávky tramvaje U Zvonu. 

V Prokopáčku se zkrátka snažíme otužovat, zlepšovat vlastní kondici, osamostatňovat se v překonávání překážek a pomáhat si navzájem. A když je to v našich silách, pomáhat přírodě i bytostem kolem nás. Děti si tak potvrzují pocit vlastního místa na tomto světě a vlastní hodnoty, sebedůvěru a fyzickou výdrž.

Pokud by Vás zajímalo více informací, neváhejte si náš Klub vyhledat na webových stránkách www.prokopacek.cz či na Facebooku. Eventuálně nás můžete kontaktovat na náš e-mail: klubprokopacek@seznam.cz.